• Børge Nagel og Poul Mangor, grundlæggerne af Mangor & Nagel
    Børge Nagel og Poul Mangor, grundlæggerne af Mangor & Nagel
  • Statslånshuset var et en-familieshus i Frederikssund bygherre var kriminalassistens Aage Breitling, 1949
    Statslånshuset var et en-familieshus i Frederikssund bygherre var kriminalassistens Aage Breitling, 1949
  • Lillerød Skole var Mangor & Nagels første skolebyggeri, 1950
    Lillerød Skole var Mangor & Nagels første skolebyggeri, 1950
  • Falkenborghus, Frederikssund, præmieret boligbyggeri, 1955
    Falkenborghus, Frederikssund, præmieret boligbyggeri, 1955
  • Børge Nagel var med i Initiativrådet i Frederikssund, som stod bag denne folder, der i 1957 serverede Frederikssund på et sølvfad for 2000 virksomheder
    Børge Nagel var med i Initiativrådet i Frederikssund, som stod bag denne folder, der i 1957 serverede Frederikssund på et sølvfad for 2000 virksomheder
  • Frederikssunds og Omegns Bank, udvidelse af hus fra 1917 med drive-in-bank, 1969
    Frederikssunds og Omegns Bank, udvidelse af hus fra 1917 med drive-in-bank, 1969
  • Frederikssund og Omegns Bank var moderne indrettet med lys, luft og kunst, 1969
    Frederikssund og Omegns Bank var moderne indrettet med lys, luft og kunst, 1969
  • Dybendal - udvidelsen af Frederikssund Sygehus, 1986
    Dybendal - udvidelsen af Frederikssund Sygehus, 1986
  • Dybendal - udvidelsen af Frederikssund Sygehus, snittegning, 1986
    Dybendal - udvidelsen af Frederikssund Sygehus, snittegning, 1986

Historie

Arkitekterne MAA Poul Mangor og Børge Nagel grundlagde i 1948 arkitektvirksomheden Mangor & Nagel i Frederikssund. Siden har vi projekteret mere end 2000 byggerier inden for alle segmenter fordelt overalt i Danmark. Vi er i dag en del af AART og dermed en af Skandinaviens førende, uafhængige arkitektvirksomheder.

De første boliger

Mangor & Nagel fik hurtigt interessante opgaver, hvoraf de første var tidens typiske funktionelt indrettede statslånshuse og mindre etageejendomme for private bygherrer. Husene havde en høj kvalitet i forhold til samtidige byggerier og de fleste står fortsat i oprindelig udformning uden væsentlige om- og tilbygninger. Vi projekterer stadig mange privatfinansierede boligbyggerier og arbejder aktuelt fx Kronløbshuset, Bryggeblomsten og Fortkaj og ombygninger fra erhverv til boliger som fx i ejendommen Store Kongensgade 53-55.

Topmoderne byggeri inden for læring

I 1950 fik tegnestuen sin første store opgave med udvidelse af Lillerød Skole. Mangor & Nagel forvandlede skolen til en topmoderne folkeskole med gymnastiksal, foredragssal og lærerværelse. Den nye skole blev taget i brug i december 1952. Bygningen er minimalistisk og velproportioneret i sin arkitektur som på én gang tidstypisk og tidløs. Siden Lillerød Skole har vi tegnet og projekteret børnehaver, vuggestuer, folkeskoler, videregående uddannelsesinstitutioner, gymnasier og mange andre byggerier målrettet læring. Vi har bl.a. tegnet Børnehuset Hvalsø, Sundbyøster Skole og og ombygningen af det fredede pumpeværk i Studiestræde i København til Børnebyen Vandværket.

Fin arkitektur i almene boliger

I 1955 tegnede Mangor & Nagel Falkenborghus, som blev et af de første i rækken af mange vellykkede almene boligbyggerier. Byggeriet var moderne og velproportioneret. 50 år efter huset blev opført, blev det i 1994 præmieret af Frederikssund Kommunes udvalg til præmiering af bygninger og bymiljøer med den begrundelse, at huset ”stadig fremtræder som fin arkitektur, hvor der er udvist stor forståelse for detaljerne”. Siden da har vi projekteret mange andre almene boliger og står bl.a. for arkitektarbejdet i forbindelse med Ved Kanalen i Ørestad, renovering af Jens Warmingsvej og Brunevang og energirenoveringen af Heimdalsvej i Frederikssund.

Byudvikling og erhvervsbyggerier

Børge Nagel tog i begyndelsen af 1950'erne initiativ til udvikling af Frederikssund som en satellitby til København. Den fremsynede plan for styrkelse af byens muligheder blev til et intensivt markedsføringsforløb, der opfordrede virksomheder til at slå sig ned i Frederiksund. Den første virksomhed, der rykkede ind, var Haldor Topsøe. Herefter slog bl.a. Topsil og andre virksomheder sig ned i byens industrikvarter og valgte Mangor & Nagel som arkitekt. Vi har siden været arkitekter på med mange spændende projekter inden for erhverv fx det præmierede byggeri Sillebroen Shoppingcenter og domicil til den internationale støberivirksomhed DISA og renoveringen af CO-RO i Frederikssund.

Smukt og veludført sundhedsbyggeri

I årene 1978-1985 stod Mangor & Nagel bag opførelsen af Frederikssund Sygehus kaldet ”Dybendal” som Kgl. Bygningsinspektør Eske Kristensen roste Mangor & Nagel for med følgende ord:

”Jeg var overordentligt imponeret af dit værk. Det er et virkelig smukt og velgennemført projekt, som du kun kan have ære af”

Endnu vigtigere var det imidlertid, at både patienter og personale var enige. De erfaringer firmaet fik af projektet i Frederikssund har vi haft glæde af siden, og vi fortsætter med at være involverede i mange byggerier inden for sundhed som bl.a. DNV Gødstrup, Hospice Filadelfia og plejeboliger i Egeparken.

Plan og landskabsarkitektur

Mangor & Nagel har medvirket ved udformningen af flere større bebyggelsesplaner for boliger som bl.a. Græse Bakkeby i 1982 og Skyllebakkehavn i 1996. Skyllebakkehavn, som har egen lystbådehavn ligger centralt i Frederikssund, var så populært da bebyggelsen kom på markedet, at ”folk lå i kø i op til 14 dage for at få en lejlighed”. Bebyggelsen blev i 1996 kåret som årets boligbyggeri af Bygge- og Boligsocietetet. Vi løser stadig spændende opgaver inden for landskab og byplan fx Frederiksbro i Hillerød og renoveringen af det ikoniske Nærumvænge.

Nænsomhed i kulturen

I 2012 åbnede Stevnsbadet, som er en smuk svømmehal, vi har tegnet på Stevns. Stevnsbadet er inspireret af den nærliggende Stevns Klint og er et eksempel på, hvordan vi altid tager omgivelserne i betragtning, når vi skaber arkitektur. Den samme formidling af den arkitektoniske idé arbejder vi med i renoveringen af det ikoniske Østerbro Stadion og i forbindelse med Arena Midt.

En del af AART  

I 2022 blev Mangor & Nagel opkøbt af AART og etablerede sig dermed som en af Skandinaviens mest betydningsfulde arkitektvirksomheder med mere end 300 arkitekter, landskabsarkitekter, bygningskonstruktører, bæredygtighedsspecialister, antropologer m.fl. fordelt på kontorer i København, Frederikssund, Roskilde, Aarhus, Oslo og Stockholm. Det skete med ambitionen om at sikre et naturligt generationsskifte og samtidig styrke arkitekturen som vores kerneydelse. 

Med Mangor & Nagel som en del af AART møder vi kunder med rendyrket rådgivning og højt specialiserede kompetencer inden for alle grene af arkitektur. 

Læs mere HER