Amaryllis Hus vinder Københavns Kommunes publikumspris og fagjuryens pris for smuk arkitektur

Mangor & Nagel præmieres for igen at vise, at ikke alle højhuse skal skille sig ud med prangende arkitektur for at bidrage til byens liv og udtryk. Måske snarere tværtimod.

 

Med sine 15 etager rager bygningen Amaryllis Hus godt op i landskabet på Grønttorvet på Valby.   Alligevel er det ikke en bygning, der som så mange andre højhuse gør stort væsen af sig. Den blender snarere umærkeligt ind i omgivelserne med sine røde tegl, genkendelige vinduespartier og grønne vildtvoksende plantepartier. Det er med andre ord en bebyggelse, der fremfor at stjæle opmærksomheden går i dialog med det boligkvarter, den har rejst sig i.

Bygningen får meget ud af at skabe dybde og variationer i facaden gennem murstenens reliefvirkning og de forskudte altaner og grønne hængende haver, som bliver et identitetsgivende element. Der er noget enormt smukt ved enkelheden, og det har givet en virkelig flot facade.
Det er svært at bygge i et nyt byområde, og i dette tilfælde bør samarbejdet med bygherren påskønnes. Det er tydeligt, at der er taget stilling til omgivelserne, før man har tænkt lejligheder, og det smitter positivt af på helhedsindtrykket.

- Begrundelsen fra Københavns Kommune

Det er blandt andet de kvaliteter, der nu sikrer bygningen en præmiering af Københavns Kommune samt publikumsprisen, som blev uddelt d. 10. april i år.

”Det duer ikke at plastre byen til med prangende og højtråbende højhuse, der skriger på opmærksomhed. Det siger næsten sig selv, at der kun er plads til nogle enkelte af den type bygninger, hvis vi vil bevare byens sammenhængskraft. Derfor skal vi skabe smuk og spændende, men knap så prangende hverdagsarkitektur i højden. Arkitektur, der kan genkendes som netop det, det er: Boliger, vi kan bo, leve og trives i. Det er det, vi har gjort med Amaryllis,” siger kreativ chef i Mangor & Nagel Claus Smed Søndergaard.

Det er anden gang på få år, at Mangor & Nagel høster en pris for hverdagsarkitektur bygget i højden. I 2016 blev arkitektvirksomheden præmieret for den 15 etager høje bygning Byggeblomsten, der er opført på Amager.

”Præmieringerne viser, at vi på mange måder har knækket nødden i forhold til at tegne højhuse, der alligevel er i øjenhøjde med det omgivende lokalområde og med de mennesker, der skal bo og leve i dem. Det er et vigtigt greb i en tid, hvor vi står foran at skulle udbygge byen, også i højden, uden at gå på kompromis med den stemning af jordnærhed og nærvær, som København er så rig på, og som vi for alt i verden bør værne om,” siger administrerende direktør i Mangor & Nagel Bente Andersen.

Bygningen Amaryllis er tegnet i samarbejde med Tegnestuen Lokal.

Søren Stoustrup

Tilbuds- og markedschef, partner & teamleder
Arkitekt MAA
Telefon