Fra 1948 til 2020: Tilblivelsen af fingerplanen og en ny bydel

Mangor & Nagel blev etableret i Frederikssund tilbage i 1948, hvor firmaet blev grundlagt af Poul Mangor og Børge Nagel.

Og netop sidstnævntes entreprenante involvering med Frederikssund for enden af fingerplanens langfinger var ikke uvæsentlig for firmaets senere succes. Og nu gælder det tilblivelsen af Vinge, et godt stenkast fra Frederikssund.

Har været med siden 1950’erne

Da Børge Nagel i sin tid gik med i Frederikssunds Initativråd og fik Frederikssund serveret på et sølvfad til erhvervslivet, som rykkede større virksomheder op til mere luft, natur og billigere husleje, havde han næppe regnet med, at det også var hans firma som år senere, skulle være med til at etablere den første større sammenhængende boligbebyggelse i Vinge og dermed fortsætte hans stolte arv. 

De første tanker om Vinge - en by udenfor Frederikssund - blev således tænkt for flere årtier siden i forbindelse med etableringen af fingerplanen. Og nu er vi her: Vinge står overfor at komme til verden og Domea.dk går forrest med etablering af nye almene boliger med Mangor & Nagel og WE Architecture som arkitekter, når deres afdeling Rosenvænget bygger rækkehuse, lavere etagebyggeri og to punkthuse i den kommende by.

En grøn by – fokus på bæredygtighed

I Vinge skal der være fokus på optimal bæredygtighed gennem hele byggeriets levetid. Og netop dén grundtanke vil også være den bærende for teamets boligbyggeri i den kommende by, hvor der ses på hele bebyggelsens livscyklus for at reducere CO2-aftrykket i både opførelses, drifts- og efter driftsfasen. Bæredygtighedstankegangen indebærer desuden et fokus på den sociale bæredygtighed i byen.

Livets cyklus

”Det kan jo næsten føles som livets cyklus det her”, siger sagsarkitekt Anne Fridberg og fortsætter ”Mangor & Nagel tegnede for Boligforeningen Rosenvænget tilbage i 1950’erne Rosenvænget i Frederikssund, en klassisk etagebebyggelse i røde tegl – og vi renoverede den igen i 2014. Nu er vi igen sammen med Rosenvænget og domea.dk på en fantastisk spændende rejse i etableringen af Vinge og vi er enormt stolte af, sammen med boligforeningen, at være en slags pionerer der og være med til at skabe en attraktiv og bæredygtig bydel”.

Fakta: 

Segment: Nybyggeri, almene boliger
Bygherre: Rosenvænget administreret af domea.dk
Arkitekter: Mangor & Nagel og WE Architecture
Ingeniør: Dominia
Projektstart: 2020
Indflytning: 2022 (forventet)

Søren Stoustrup

Tilbuds- og markedschef, partner & teamleder
Arkitekt MAA
Telefon