Mangor & Nagel-arkitekt Lotte Foght-Sørensen gav i går det vindende forslag til Rockwool på bæredygtighedskonference på RUC
Lotte var en af gårsdagens vindere på den årlige bæredygtighedskonference med sit forslag om genbrug af rockwool fra byggepladser.
Smukke, grønne og C02-opsugende facader begroet med alger. Og beplantning med rødderne dybt begravet i recirkuleret rockwool.
Det er disse idéer, der har sikret arkitekt hos Mangor og Nagel Lotte Foght-Sørensen henholdsvis en sejr og en flot finaleplads ved COCONF18-konferencen, som i år satte fokus på fremtidens bæredygtige og klimavenlige løsninger inden for renovering og byggeri.
Projekterne er udviklet til henholdsvis Boligselskabet Sjælland og til ROCKWOOL, og principperne bag er hentet i naturen.
”I dag vasker vi vores pæne facader ned, men hvad hvis vi i stedet lavede facadeplader, hvor vi lod alger, mos og lav vokse frem – præcis som vi ser det på sten i skovbunden. På den måde kunne vi lave smukt udsmykkede facader, men også aktive og CO2-opsugende flader, der kan optimere bygningens klimaprofil,”
siger Lotte Foght-Sørensen.
Facadebeklædningen kan for eksempel fremstilles af sammenpresset recirkuleret rockwool, ligesom stenulden efter samme princip kan genanvendes til at skabe grønne områder omkring bygningerne. Præcis som man i dag dyrker salat og agurker i rockwool, kan den overskydende stenuld fra byggepladsen kommes i højbede og beplantes med C02-udlignende grønt.
Lotte Foght-Sørensens finaleplaceringer viser, at det almene byggeri kan gøre sig gældende helt forrest i feltet inden for udvikling af klimavenlige og bæredygtige løsninger, siger administrerende direktør i Mangor og Nagel, Bente Priess Andersen:
”Bæredygtighed efterspørges i stigende grad af de almene bygherrer, og det er vigtigt, at vi kan levere varen. Derfor er det fantastisk, at vi har arkitekter som Lotte Foght-Sørensen, der brænder for det bæredygtige og kan tænke nyt, innovativt og ud af boksen.”
Vinderne af COCONF18-konkurrencen, der blev udpeget torsdag d. 15. november på Roskilde Universitet, løber ikke bare med æren, men får også mulighed for at indgå et samarbejde med udfordringsgiver – i dette tilfælde ROCKWOOL – om at udvikle, teste og implementere den foreslåede løsning.
