Nordhavns smukkeste bygning

Den største succes en arkitekt kan få, er, når de arkitektoniske ambitioner stemmer overens med både bygherrer og slutbrugernes forventninger. Det er lykkedes til fulde i Københavns Nordhavn med Kronløbshuset, som er tegnet af Mangor & Nagel. 

 

”Jeg har da hørt flere af beboerne uafhængigt af hinanden sige: Vi er flyttet ind i områdets smukkeste bygning”, siger Caroline Bindslev, der bor i Kronløbshuset, som er opført ved kajkanten af Kronløbsbassinet i hjertet af Århusgadekvarteret i Københavns nye bæredygtige byudviklingsområde Nordhavn.

 

”Vi bor i en stuelejlighed, derfor har vi rigtig god mulighed for at udnytte den gode kontakt mellem ude og inde. Vi har nærmest en lille have, som er en del af gademiljøet, og vi har købt blomster og bænke og bord. Vi bruger så mange timer, som vi kan uden for og det er nemt at komme ind i lejligheden og lige hente, det vi har brug for”, siger Caroline.

Det føles rart at komme hjem

”Vi ville skabe et byggeri, som var helstøbt”, siger Torben Nagel, partner og kreativ direktør i Mangor & Nagel, som har tegnet Kronløbshuset for RHB Development Notabenus Group.

 

”Det føles rart at komme hjem. Bygningen falder smukt ind i havnemiljøet, fordi den er rå og upoleret. Her er sjæl fra starten i stedet for de homogene hvide bygninger, der skyder op i andre områder af Københavns Havn”, siger Caroline Bindslev.

 

Byggematerialer og detaljer er med til at fremhæve bygningens karakter, så Kronløbshuset naturligt passer til omgivelserne, fortæller Torben Nagel. Partier med relief i murværket opdeler bygningen i sektioner i forskellige højder. Husets facade er i røde tegl med partier varmt, brunt stållignende materiale på altaner, karnapper og andre detaljer, som passer til det oprindelige miljø og de bevaringsværdige bygninger i området.

 

”Kronløbshuset er en rigtig fin tilføjelse til miljøet i Nordhavn. Vi kan se, mange af beboerne i huset bruger nærmiljøet, og det er med til at skabe liv i området, og det er en fornøjelse at se, ” siger Rita Justesen, der er chef for Planlægning & Arkitektur i By & Havn I/S, der står bag byudviklingen i Nordhavn.

Uderum og hyggelige kantzoner

”Både vi og bygherre ved, at en masse dagslys ind i lejlighederne øger livskvaliteten for beboerne og det samme gør det at have en hyggeligt gård og uderum, hvor man kan møde sine naboer”, siger Torben Nagel, derfor har det været en vigtig prioritet i byggeriet. Kronløbshuset er opført så eftermiddagssolen lyser ind i den hyggelige gård. Mod gaden er der gjort meget ud af kantzonen mellem bygningen og kajkanten, hvor beboerne har sat deres præg på gadebilledet med blomster, møbler og hygge.

 

”Hensigten med huset er lykkedes. Vi har morgensol og eftermiddagssol og samtidig har vi mulighed for at sidde i skygge i dagtimerne, når det er rigtig varmt. Det er fantastisk, at alt kan lade sig gøre og vi har kun fem meter til vandet. Det er en glæde at kigge ud af vinduet. Det er virkelig fantastisk, ” siger Caroline, og der er ingen tvivl om at hun og familien er glade for at bo i Kronløbshuset, og det er den fineste blåstempling, som byggeriet kan få.

 

Torben Nagel

Arkitekt MAA
Telefon

Flere nyheder