• Mangor & Nagel, Sillebroen Shoppingcenter, Nybygget erhverv er præmieret arkitektur i Frederikssunds bymidte
  • Mangor & Nagel, Sillebroen Shoppingcenter, Stifoløb der løber langs åløbet og sillebroen og giver et grønt uderum
  • Mangor & Nagel, Sillebroen Shoppingcenter, Close-up af facaden i smukke gule mursten
  • Mangor & Nagel, Sillebroen Shoppingcenter, Optimal indretning indendørs med bevægelse, 1.salen
  • Mangor & Nagel, Sillebroen Shoppingcenter, Butiksområder i stueetagen med bløde kanter

Sillebroen Shoppingcenter

"Det interessante ved formen er, at det giver en optimal indretning af centret, for man undgår døde kanter og hjørner i centret. Man får bevægelse, og det er interessant fra lejerside. Form og funktion går op i en højere enhed," sagde Martin Bach, kommunikationsansvarlig fra TK Development, som var bygherre på Sillebroen, til lokalavisen Frederikssund i 2009. Sillebroen er et af Nordsjællands største shoppingcentre og tegnet af Mangor & Nagel.

En rumlig oplevelse

Stue og 1. sal er butiksområder og 2. sal er kontorer og boliger. Butikkerne ligger ud til et slynget gangforløb, der varierer i bredden, hvor der på udvalgte pladser er åbent mellem etagerne i atrier med ovenlys. Det gør at det er en levende, rumlig og lys oplevelse at bevæge sig rundt i centret. De store rum har plads til, der kan være fx koncerter, optræden og underholdning.

Præmieret arkitektur

”Sillebroen er på overbevisende måde tilpasset den gamle Frederikssund bymidte. Imellem gågaden og stationen mødes man af et velproportioneret torv, der allerede er blevet et populært mødested med udeservering. Her ligger hovedindgangen, der leder ind til det to etagers butikscenter.”

Sådan lyder en del af begrundelsen for at Mangor & Nagels byggeri Sillebroen Shoppingcenter torsdag 11. februar 2016 modtog Foreningen for Bygnings- og Landskabskultur i Frederikssund og Frederikssund Kommunes bygningspræmiering.

Første certificerede bæredygtige center

Sillebroen blev som det første shoppingcenter i Danmark certificeret under ordningen BREEAM. Ordningen er den mest udbredte i verden inden for certificering af byggeriers bæredygtighed i forhold til omgivelserne. BREEAM handler ikke kun om energiforbrug, men om bæredygtighed i bredere forstand. Sillebroen har generelt scoret højt i alle underkategorier og ikke kun i nogle få udvalgte. Centret er som andre indkøbscentre kendetegnet ved at bruge mere energi på nedkøling end på opvarmning. Sillebroen benytter frikøl. Det betyder, at luften udenfor klarer nedkølingen, når udetemperaturen er tilstrækkeligt lav, og at køleanlægget holder fri.

Integreret Biograf Center 

Mangor & Nagel har også tegnet Sillebroen Biografcenter for TK Development, Sillebroen og Nordisk Film. Biografcenteret har fire sale. Én biografsal er etableret ved ombygning på 1. sal. De øvrige tre sale er etableret i tilbygninger på taget af Sillebroen Shoppingcenter. Bygningerne er rejst på søjler over shoppingcentrets varegård, mens denne og hele centret stadig var i drift.

Kunst med kulør

Pladsen foran Sillebroen Shopping én af Frederikssunds vigtigste pladser. Centertorvet er udformet med en stor lys flade af betonfliser indrammet af granitplinte. En granittrappe spænder ud mellem granitplintene og giver mulighed for ophold helt tæt på åens vandspejl. Tre lindetræer og en lysmast møblerer pladsen. Kunstinstallationen på pladsen er udformet af kunstner Viera Collaro: Forskellige interaktive lys på pladsen danner lysforløb på pladsen.

Segment
Erhverv
Plan + landskab
Type
Nybyggeri
År
2011
Bygherre
TKD Projekt A/S
Arkitekt
Mangor & Nagel A/S
Landskab
Mangor & Nagel A/S, PLAN + LANDSKAB, Peter Holst, landskab
Ingeniør
Leif Hansen A/S
Størrelse
58.000 m2
Byggesum
510,0 mio. kr.
Ydelser
arkitektrådgivning
landskabsarkitektrådgivning
skitsering

Jakob Andersen

Adm. direktør og partner
Bygningskonstruktør
Telefon

Max Møller

Afdelingschef Frederikssund
Arkitekt MAA
Telefon