• Mangor & Nagel, Roskilde Bibliotek, Nybygget hovedindgang med vindfang i glas
  • Mangor & Nagel, Roskilde Bibliotek, Nybyggeri og ombygning
  • Mangor & Nagel, Roskilde Bibliotek, Ombygning af arealer med fokus på publikum
  • Mangor & Nagel, Roskilde Bibliotek, Nye publikumsområder

Roskilde Bibliotek

Roskilde Bibliotek har gennemgået en større ombygning og modernisering i perioden efteråret 2018 til efteråret 2019, udført i flere etaper. Mangor & Nagel har projekteret en flot ny hovedindgang og ombygning af tidligere administrationsfløj til et nyt indbydende biblioteksområde.

ET BEVARINGSVÆRDIGT BIBLIOTEK IMELLEM BYMIDTE OG PARK

Roskilde Bibliotek er bevaringsværdigt i klasse 2. Det er opført i1960-61, tegnet af arkitekterne O. Gunlach-Pedersen, Ebbe Andreasen og Michael Lerche. I 1978 blev der foretaget en til- og ombygning, der mere end fordoblede brugsarealet - tegnet af Preben Naumann.
Biblioteket ligger tæt på bymidten men med den oprindelige hovedindgang vendt ud mod Byparken.

CENTRAL INDGANG I BYMIDTEN 

Bibliotekets hovedindgang, med café og terrasse samt et nyopført vindfang i glas, har fået en ny, central placering ud mod det nye Kulturstrøg. Den nye placering åbner biblioteket op mod bymidten og det nye Kulturstrøg og styrker bibliotekets identitet og funktion. 
Ved adgangsområdet er der desuden indrettet en ny hævet terrasse, hvortil der er niveaufri adgang fra vindfang og café. Terrassen er desuden forbundet niveaufrit med offentligt fortov og pladsen foran biblioteket.

NYT PUBLIKUMSOMRÅDE 

Biblioteket er blevet ombygget i overensstemmelse med moderne biblioteksprincipper for formidling og ophold, så flere af de publikumsorienterede faciliteter foregår i stueplan. . 
Det nye publikumsområde, med studie- og netværkssted, tidsskriftsamling og udstilling, er indrettet i bibliotekets sydfløj mod Rosenhaven. 

Området husede før ombygningen administrationsafsnittet, der nu er flyttet til kælderetagen, hvor studie- og netværksstedet tidligere var beliggende. 

Caféen er ligeledes flyttet til det nye publikumsområde og nyindrettet og der er etableret adgang til den nye terrasse i Rosenhaven. 

TAGRENOVERING 

Samtidig med den indvendige ombygning er taget over denne halvdel af det samlede bibliotek blevet udskiftet. Vingetagsten, rendejern og nedløb er udskiftet og der er udført nyt, fast undertag. For at bevare bygningens eksisterende udtryk er de nye tagsten lagt i mørtel i rygninger og grater.
Resten af taget forventes udskiftet på et senere tidspunkt.

Segment
Kultur
Type
Nybyggeri
Ombygning
År
2019
Bygherre
Roskilde Kommune, Ejendomme
Entreprise
Hovedentreprise
Totalrådgiver
Mangor & Nagel A/S
Arkitekt
Mangor & Nagel A/S
Ingeniør
Nørbag A/S / CWN ApS (el)
Størrelse
1.754 m2
Byggesum
10,0 mio. kr.
Ydelser
arbejdsmiljøkoordinering
byggeledelse
fagtilsyn
IKT ledelse
projektering
projekteringsledelse
skitsering

Jakob Andersen

Adm. direktør og partner
Bygningskonstruktør
Telefon